Haber

Hisarcıklıoğlu, AB’den ‘vize ve ulaşım kotasına’ çözüm bulmasını istedi

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Son dönemde iş dünyası için vize konusu (AB) ciddi boyutlara ulaştı ve ulaşım kotaları ikili ticareti olumsuz etkiledi. Bu nedenle vize ve ulaşım kotaları konusuna acilen çözüm bulmalıyız.” dedim.

Avrupa Birliği (AB) Merkezler Ağı Projesi Açılış Toplantısı “Avrupa Beceri Yılı Kapsamında Dijital Çağ İçin Beceriler” temasıyla gerçekleştirildi.

İzmir’de bir otelde düzenlenen toplantıya AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, oda ve borsa temsilcileri katıldı.

Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut burada yaptığı konuşmada Avrupa Birliği Merkezler Ağı Projesi’nin Türkiye ile işbirliği ve işbirliğinden bahsetti. ekonomiDünyasıyla iletişim kurmada değerli bir rol oynadığını söyledi.

Projenin Gümrük Birliği kapsamında karşılıklı fayda sağlayacağına işaret eden Meyer-Landrut, “Ülke genelinde Avrupa Birliği ile ilgili doğru ve yerinde bilgi paylaşımını sağlayan odalar ile birlik esasına dayalıdır. yapılan çalışmalarda dernekler ve iş dünyasının önemli bir yeri var.AB Türkiye Delegasyonu olarak sizlere her zaman desteğimizi sunuyor, bu işbirliğinin önümüzdeki yıllarda da hayırlara vesile olmasını diliyoruz.” dedim.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da projenin 1996 yılından beri yürütüldüğüne dikkat çekti.

Projenin Türkiye-AB ilişkilerinin gelişim süreci ile son derece uyumlu bir şekilde yürütüldüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, çalışmaların Türkiye’nin modernleşme ve zenginleşme süreci için de son derece önemli olduğunu belirtti.

TOBB olarak AB ile ilişkileri her zaman ön planda tuttuklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Gümrük Birliği, Türkiye’nin üretim kapasitesinin dönüşümü için en değerli araç olmuştur. Katılım müzakereleri, Türkiye’nin dönüşüm sürecini daha da genişletti ve derinleştirdi. Son yıllarda katılım süreci durdu.Türk iş dünyası olarak bu durumdan memnun değiliz. Ülkelerimizin karşı karşıya olduğu mevcut sorunlar dikkate alındığında ilişkilerin yeniden canlandırılması ihtiyacı açıktır.” dedi.

Türkiye hakkında bilgi edinmek isteyen AB işletmelerinin oranı arttı

Rifat Hisarcıklıoğlu, Kovid-19 salgın süreci ve Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ortaya koyduğu kurallar nedeniyle Türkiye ve AB’nin daha yakın çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Güç güvenliği başta olmak üzere gıda gibi stratejik öneme sahip konuların Türkiye ve AB’nin ortak çalışma alanına dahil edilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Yeni nesiller, geleceğin ekonomisinin ihtiyaçlarına uygun donanımla istihdam piyasasına girmelidir. Kısacası eğitim, insan sermayemize değer katmaktadır. İş dünyamızın rekabet gücünün artmasının temelini oluşturmaktadır. Gümrük Birliği’nin bire bir biçimde Türk ve AB iş dünyasına da önemli katkıları olacaktır.Vize sorunu (AB) son dönemde iş dünyası için önemli boyutlara ulaştı, taşıma kotaları ikili ticareti de olumsuz etkiledi . Bu nedenle vize ve ulaşım kotalarına acil çözüm getirilmesi gerekiyor. Gümrük Birliği de dahil olmak üzere Türkiye hakkında bilgi sahibi olmak isteyen AB işletmelerinin oranı 2013 yılına göre arttı. AB ve Türkiye arasında Yeşil Mutabakat ve dijital tek pazar konusunda işbirliği. Türkiye-AB ekonomik ilişkilerinin devamı için çok elverişli bir ortam var.”

Saha çalışmalarındaki görüşlerin ikili ticari ilişkilere de yansıdığını belirten Hisarcıklıoğlu, ikili ticaret hacminin son çeyrek asırda 4 kat arttığını, Türkiye ile AB arasındaki mal ticaretinin ise 196 milyar dolara ulaştığını ifade etti. 2022

Toplantı, basına kapalı gerçekleştirilen “Dijital Çağın Becerileri” konulu panel ile devam etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu