Akciğer Kanseri Ameliyetında Tek Kesi Dönemi
Tek Port VATS ile birebir operasyonda teşhis tedavi imkanı!
Akciğer kanseri, dünyada olduğu üzere ülkemizde de kanserden vefatlar ortasında birinci sırada yer alıyor. Dünyada her yıl 2 milyondan fazla, ülkemizde de 40 bini aşkın şahısta, ‘akciğer kanseri’ teşhis ediliyor. Sigaranın en değerli risk faktörü olduğu akciğer kanseri günümüzde en korkulan kanser tiplerinden biri olsa da, teşhis ve tedavisinde yaşanan değerli gelişmeler sayesinde hastaların ömür müddetleri uzatılırken, ömür kaliteleri de artırılıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, kapalı bir ameliyat tekniği olan Tek Port VATS formülünün bilhassa son periyotlarda hasta ve tabipler tarafından sıklıkla tercih edildiğini belirtiyor. Teşhis ve tedaviyi birebir operasyonda birleştiren yol, daha az ağrıya yol açması ve ameliyat sonrası süratli düzgünleşme sürecine imkan tanıması nedeniyle de öteki teknikler ortasında öne çıkıyor.
Yıllık taramalar vefat oranını azaltıyor
Başlangıç evresinde akciğer kanserinin fazla şikayete yol açmadığına değinen Göğüs Cerrahisi UzmanıProf. Dr. Semih Halezeroğlu vakitle ortaya çıkan belirtileri “öksürük, halsizlik, iştahsızlık, zayıflama, vücudun farklı yerlerinde ağrılar, ses kısıklığı, yüzde şişme, yutma zorluğu, öksürükle ağızdan kan gelmesi gibi durumlar” olarak sıralıyor. Prof. Dr. Semih Halezeroğlu akciğer kanserini, şimdi belirtilerin görülmediği erken etapta yakalamanın ehemmiyetine değinerek, bilhassa 50-80 yaş ortası bireyler ile uzun mühlet sigara içen lakin 15 yıldan evvel bırakmış olanlara yılda bir kere düşük doz tarama maksatlı tomografi çekilmesini öneriyor. Zira bu tarama programları sayesinde erken teşhis konulabiliyor, böylelikle akciğer kanserine bağlı vefatlar azalıyor. Erken evrede tedavi oranının çok başarılı sonuçları olduğundan bahseden Prof. Dr. Semih Halezeroğlu,“Bu evrede en yaygın ve temel tedavi yaklaşımı, cerrahi girişimle tümörü çıkartmak. Bugün tıp teknolojilerinin geldiği noktada kapalı ameliyatlar sayesinde yüzde 70’e varan başarılı tedavi sonuçlarından söz edebiliyoruz” diyor.
Tek Port VATS usulüyle teşhis ve tedavi tıpkı anda
Kapalı ameliyatlar ortasında son devirde Tek Port VATS usulünün öne çıktığına dikkat çeken Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, göğüs kafesine açılan küçük bir kesi ile tüm sürecin gerçekleştirildiğini tabir ediyor. Tek Port VATS en çok ameliyat sonrasında hastaların teneffüsünü çok rahat yapabilmeleri ve bağışıklığı düşürmemesi nedeniyle tercih ediliyor. Üstelik bu formülle teşhis ve tedavi süreçleri tıpkı operasyonda yapılabildiği için patoloji incelemesi tümörün makus huylu olduğunu gösterirse o sırada tabip müdahalesiyle hasta vakit kaybetmeden tedavi edilebiliyor.
“2 ya da 3 değil, tek kesi”
Akciğer kanseri ameliyatları, kaburgaların açıldığı ‘açık ameliyatlar’ ve göğüs boşluğu açılmadan, kaburgalar ortasında gezdirilen kamera manzaralarıyla yapılan ‘kapalı ameliyatlar’ olmak üzere 2 kümede toplanıyor. Kapalı ameliyatların da kendi içinde standart VATS, robotik prosedür ve Tek Port VATS sistemi olmak üzere 3’e ayrıldığını belirten Prof. Dr. Semih Halezeroğlu“Standart VATS ve robotik yöntemde göğüs boşluğunda açılan 2 veya 3 kesi üzerinden ilerleniyor. Genel anesteziyle yapılan Tek Port VATS yönteminde ise 2-3 cm arasındaki tek bir kesiden giriliyor. Cerrahi kamera aracılığıyla hastalıklı bölgeden sağlanan görüntüleri ekranda değerlendirirken, aynı kesiden operasyon gerçekleştiriyor” diyor.
Hastanın güzelleşme süreci kısalıyor
Göğüs kafesinde kalp, akciğer ve büyük damarlar bulunduğu için bu hassas bölge bedenin öbür bölgelerine oranla çok daha fazla gözetici hudut ağları ile çevrili. Bu nedenle bu hayati alanda yaşanan en küçük bir problemde bile ağrı oluşuyor. Hasebiyle ameliyatlarda göğüs kafesinde ne kadar az kesi olursa, hudutlarda o kadar az tahribat ve o kadar az ağrı ortaya çıkıyor. Kesi ne kadar çok olursa ameliyat sonrasında ağrı, soluk alıp verirken zorluk, günlük rutine geçiş müddetinin uzaması ve bağışıklıkta zayıflama ihtimali de o oranda artıyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Halezeroğlu, tek kesi imkanı sunan Tek Port VATS’ın sağladığı avantajları, “Kısa ameliyat mühleti, düşük komplikasyonlar, kanama ölçüsünün azlığı, ameliyat sonrasında çok rahat teneffüs yapılabilmesi sayesinde zatürre ve akciğer sönmesi riskinin en aza inmesi, ameliyat sonrasında ağır bakım müddetinin azalması, bağışıklık sisteminin çok az ziyan görmesi sayesinde hastanın kanserle daha güçlü gayret edebilmesi, kozmetik açıdan daha az sorun yaşanması, kısa müddette taburcu olunabilmesi, sonrasında daha az ağrı şikayeti ve gündelik rutine dönme mühletinin çok daha kısa olması” olarak sıralıyor.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı