Ekonomi

FOREKS HABER ANKETİ-2024 yılı 3.çeyrek banka ve sigortacılık sektörleri bilanço anketi sonuçlandı

Foreks – Foreks Haber’in finans dışı şirketler için düzenlediği 2024 yılı 3.çeyrek bankacılık sektörü bilanço anketi sonuçlandı.

Aracı kurumların bilançolara ilişkin beklentileri, bankacılık sektörü için kar daralmasına işaret ederken, sigortacılık sektöründe artış öngörülüyor.

Foreks Haber tarafından 14 aracı kurumun katılımı ile düzenlenen ankete göre, bu dönemde ankette yer alan bankaların net karında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,1 düşüş bekleniyor. Sigortacılık sektöründe ise yıllık bazda yüzde 30’luk bir artış yaşanacağı tahmini bulunuyor.

Borsa İstanbul’da 3.çeyrek bilanço sezonu ASELSAN ile başladı. Bankacılık sektöründe ise 24 Ekim 2024’te Akbank (IS:AKBNK) ile ilk bankanın finansal sonucu açıklanmış olacak.

Analistler, mevduat maliyetlerinin hala yüksek seyretmesi, regülasyonların büyüme tarafını baskılaması ve ekonomik aktivitede yavaşlama neticesinde özellikle bireysel krediler kaynaklı artan karşılık yükümlülükleri, sınırlı kar daralmasına neden olan ana faktörler olarak gösteriyor.

Borsa İstanbul’da işlem gören bankaların 2024 yılı üçüncü çeyrek dönemine ilişkin konsolide ve konsolide olmayan finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) son gönderme tarihi 11 Kasım 2024 olarak açıklanmıştı.

Konsolide olmayan şirketlere ilişkin 3. çeyrek finansal sonuçlar için son gönderme tarihi 30 Ekim 2024, konsolide şirketler için ise 11 Kasım 2024 olarak belirlenmişti.

Analistler, bankacılıkta; TL kredi büyümesinde ve TL kredi-mevduat makasında toparlanma, YP kredilerde yavaşlama, net faiz marjında iyileşme, ücret ve komisyon gelirleri artış hızında yavaşlama, swap fonlama maliyetlerinde sert düşüş, TÜFE endeksli kağıt getirilerinde sınırlı artış, kredi riski maliyetinde sert yükseliş, aktif kalitesinde bozulma, faaliyet giderlerinde yüksek artış ve ştirak gelirlerinde sert gerileme ile efektif vergi oranında artış gibi unsurları sektörün öne çıkan dinamikleri olarak sıraladı.

İç talepteki ivme kaybının etkisinin finans dışı sektör üzerindeki etkilerine değinen analistler, yıl ortasında yapılan maaş düzeltmeleri, diğer giderlerdeki artışlar ile marjlarda aşağı yönlü risklere dikkat çekiyorlar. Finansal koşullardaki sıkılığın devam etmesine yönelik baskıların da şirketlerin üzerinde etkili olması bekleniyor. İhracat ağırlıklı çalışan ya da gelirleri YP olan tarafta ise liranın reel bazda değerli kalmaya devam etmesi, karlılık üzerindeki etkili olan faktörlerden biri olarak değerlendiriliyor.

Deniz Yatırım, enflasyon muhasebesi uygulaması konusunda bu dönem için önceki 3 çeyrek ile karşılaştırıldığında, sürpriz etkisinin “en azından yatırımcı nezdinde” biraz daha azalan katsayıda olacağını değerlendirdi ve “Bu dönem ve sonrasında çok daha dengeli rakamlar karşılayacağımıza inanıyoruz. Bu nedenle yatırımcılara önerimiz, makro beklentiler ile birlikte sektör-şirket bazlı hikayelere düne kıyasla çok daha fazla odaklanılması ve detayların kafa karıştırıcı etkisinden uzaklaşmaya, yılın ilk yarısında olduğu üzere, çalışılması. Bu noktada yaptığımız uyarıların ne denli haklı olduğunu geride bıraktığımız finansalların açıklanma sürecinde farklı birçok şirket özelinde deneyimlediğimizi önemle hatırlatmak isteriz.” uyarısında bulundu.

Ankete; Deniz Yatırım, ÜNLÜ & Co, Tacirler Yatırım, ICBC Yatırım, Şeker Yatırım, Ziraat Yatırım, OYAK Yatırım, HSBC, Tera Yatırım, Garanti BBVA (BME:BBVA) Yatırım, Gedik Yatırım (IS:GEDIK), TEB Yatırım, Yapı Kredi (IS:YKBNK) Yatırım ve Ak Yatırım olmak üzere 14 kurum katıldı.

Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu’nun (BDDK) kararı kapsamında; bankalar ile finansal kiralama, faktoring, finansman, tasarruf finansman ve varlık yönetim şirketleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun genelgesi kapsamında sigorta ve emeklilik şirketlerinin ilgili dönem finansal tablolarında TMS 29 kapsamında enflasyon düzeltmesi yapılmayacak.

– FOREKS HABER BİLANÇO EXCEL TABLOSU

Borsa İstanbul’da İşlem Gören Bazı Şirket ve Bankaların 2024 Yılı 3.Çeyrek Kar/Zarar Tahminleri Anket Sonuç Tablosunu indirmek için:

https://news-files.foreks.com/attachment/1729598262512_BLANO20243QFFinansYayn.xlsx

Borsa İstanbul’da İşlem Gören Diğer Şirketlerin Finansal Sonuçlarını Açıklama Tarihleri için:

Borsa İstanbul’da Bazı Şirket ve Bankaların 3.Çeyrek Bilançolarını Olası Açıklama Tarihleri – Foreks

– ARACI KURUM BİLANÇO BEKLENTİ RAPORLARI

-OYAK Yatırım 3.Çeyrek Finansal Sektör Kar Beklentileri

OYAK Yatırım, 11 Ekim 2024 tarihli 3.Çeyrek 2024 Kar Beklentileri Raporu’nda yüksek fonlama maliyetleri ve artan faaliyet giderlerinin kârlar üzerinde baskı yaratabileceğini vurguladı.

OYAK Yatırım kapsamındaki bankaların 3Ç24’te karlarının çeyreksel bazda %18 ve yıllık bazda %48 azalmasını beklediklerine işaret ettiği raporda, “Çekirdek gelirler (faiz+komisyon) yüksek repo ve mevduat maliyetleri nedeniyle çeyreksel bazda %5 azalabilir. Repo kullanımı TCMB ile yapılan swapların geçtiğimiz çeyrekte sona ermesi nedeniyle son dönemde arttı. Kredi yukarı yönlü fiyatlamasının artmasıyla TL makasın genişlemesini beklerken, swaplara göre düzeltilmiş net faiz marjının çeyreklik bazda 56 baz puan artmasını bekliyoruz. Bankaların Ekim ayı TÜFE varsayımlarını ortalama 3 puan artıracağını öngördüğümüzden, TÜFE’ye endeksli menkuller 3Ç’de karlılığa katkıda bulunacaktır. Swap maliyetleri, bankaların yoğun repo kullanımı nedeniyle çeyreklik bazda yarı yarıya azalabilir. Komisyon gelirleri, yeni kredi kullandırımları ve ödeme sistemi katkısı ile yıllık bazda iki katına çıkarken, faaliyet giderleri ara dönem maaş artışları ve yüksek enflasyon nedeniyle baskı altında kalabilir. İştirak gelirleri ve tahsilatlar 3Ç’de diğer bankacılık gelirlerini destekleyecek, ancak geçen çeyreğe göre daha az destekleyebilir. Aktif kalitesi riski 3Ç’de daha belirgin olacaktır. TGA’ya yeni girişler nedeniyle net kredi risk maliyetinin 3Ç’de çeyreksel bazda 115 baz puan artmasını öngörüyoruz. Efektif vergi oranı vergi ve serbest karşılık dönüşleri nedeniyle düşecektir.” yorumunda bulundu.

Akbank ve İş Bankası (IS:ISCTR)’nın kalan serbest karşılıklarının tamamını 3Ç’de geri çevireceğini tahmin eden OYAK Yatırım, çeyreksel ve yıllık bazda Garanti’den daha iyi bir karlılık performansı bekliyor.

Sigorta şirketlerinde güçlü karlılık öngören Kurum, “Çeyreksel ve yıllık bazda, yüksek yatırım portföyü kazançları ve güçlü hayat branşı katkısı ile 3Ç’de en yüksek net kar büyümesini Agesa’dan bekliyoruz. Anadolu Sigorta ve Türkiye Sigorta (IS:TURSG)’da karlılığın çeyreksel bazda yatay kalmasını öngörüyoruz. Yüksek yatırım portföyü kazançları ve 3Ç’deki güçlü prim üretimi, hayat dışı sigorta şirketlerinin çeyreksel bazda karlılıklarını korumalarına yardımcı olacaktır.” yorumunu yaptı.

https://news-files.foreks.com/attachment/1728652558247_oyak-yatirim-finansalsektor-kar-beklentileri-3c24.pdf

-Garanti BBVA Yatırım Bankacılık Sektörü 3.Çeyrek Finansal Sonuç Tahminleri

Garanti BBVA Yatırım’ın 17 Ekim 2024 tarihli “Bankacılık sektörü 3Ç24 Raporu”nda bankalar için çeyreklik bazda %19 kar daralması öngörüldü.

Kar daralmasına neden olarak; mevduat maliyetlerinin hala yüksek seyretmesi, regülasyonların büyüme tarafını baskılıyor olması ve ekonomik aktivitede yavaşlama neticesinde özellikle bireysel krediler kaynaklı artan karşılık yükümlülükleri sıralandı.

https://news-files.foreks.com/attachment/1729148142699_BankaclkSektr324Beklentiler-9acfe65f-c01b-4524-95ce-13aaf8c67da81.pdf

-ICBC Yatırım 3.Çeyrek Bilanço Beklentileri

ICBC Yatırım’ın 18 Ekim 2024 tarihli “3.Çeyrek Bilanço Beklentileri Raporu”nda takip edilen bankaların toplam net karının 3Ç24’te çeyreklik bazda yüzde 20, yıllık bazda yüzde 47 gerilemesini beklentisi ortaya konuldu.

Vakıfbank (IS:VAKBN) ve TSKB’nin çeyreklik bazda net kar artışı açıklamasını beklerken, araştırma kapsamındaki diğer bankaların net karlarının çeyreklik bazda gerileyeceği tahmininde bulunan ICBC Yatırım, “Kredilerdeki büyüme oranına ilişkin regülasyon sebebiyle yeniden fiyatlama hızı yavaş seyrederken TL kredi-mevduat makası baskı altında kalmaya devam etti. Bu çeyrekte swap maliyetleri kullanımın azalmasıyla gerilerken, TL’nin görece yatay seyretmesi sebebiyle ticari kar/zarar baskı altında kaldı. Öte yandan, TÜFEX portföylerinde önemli değişim olmasa da değerleme oranlarının artırılmasıyla TÜFEX gelirleri arttı. Bu gelişmelere bağlı olarak net faiz marjı hafif iyileşti.” değerlendirmesini yaptı.

Kurum, bankacılık sektöründe bu çeyreğin öne çıkan gelişmelerini şu şekilde sıraladı:

“i) TL kredilerde özel sektör bankaları (Yapı Kredi hariç) pazar payı kazandı;

ii) TL kredi faizleri yüksek seyrederken, dolar/TL kurunun görece yatay seyretmesi sebebiyle YP kredi talebi yüksek seyretti ve YP kredilerde dolar bazında yüzde 9 civarı artış kaydedildi,

iii) mevduat maliyetlerinde hafif gerileme ve kredi getirilerinde hafif artışla TL kredi-mevduat makasında hafif iyileşme görüldü;

iv) TÜFEX gelirleri artan değerleme oranıyla (Halkbank (IS:HALKB) hariç) yükseldi;

v) net risk maliyeti takibe intikallerde artış sebebiyle yükseldi;

vi) ücret ve komisyon giderlerinde güçlü performans devam etti;

vii) swap maliyetlerinde gerilemeye rağmen alım-satım işlemlerinde düşüş sebebiyle ticari alım-satım karının karlılığa katkısı azaldı,

viii) operasyonel giderler maaş artışlarıyla yükseldi.”

TL kredilerdeki artışın önceki çeyreğe göre hafif hız kazanarak çeyreklik yüzde 6 olurken, özel bankalarda bu artışın yüzde 7 olduğuna işaret eden ICBC Yatırım raporunda, “YP kredilerde dolar cinsinden artış çeyreklik yüzde 7 oldu. Yapı Kredi hariç özel bankaların TL kredi artışının benzer bankalara göre daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz.” denildi.

-Deniz Yatırım 3.Çeyrek Finansal Sonuç Tahminleri Raporu

Deniz Yatırım, 18 Ekim 2024 tarihli “3Ç24 Beklenti Raporu”nda sahadan aldıkları geri dönüşler ışığında gelecek 1 aylık zaman dilimi içerisinde sık sık karşılaşılacak başlıkları şu şekilde sıraladı:

“i. Haziran’ın ikinci yarısında başlayan iç talepteki ivme kaybı 3Ç finansallarında etkisini fazlasıyla hissettiriyor.

ii. Şirketlerin önemli bir kısmı ciro kalemlerinde kendi bütçeleri ile paralel seyreder durumda olsa da pazar kaybına uğramamak adına marjlardan feragat edilmesi söz konusu.

iii. Yıl ortasında yapılan maaş düzeltmeleri, diğer giderlerdeki artışlar ve ilk iki maddedeki gerekçelere paralel, marjlarda aşağı yönlü riskler var. Muhtemelen yıl sonu yönlendirmeleri (guidance) rakamları için de bu tarz bir düzeltme masada.

iv. Finansal koşullardaki sıkılığın devam etmesi sürece yeterince hazırlık yapamayan sektör/şirketler açısından finansman gideri kalemi üzerinden baskı kurar pozisyonunu sürdürüyor. Benzer durumu bankalarda mevduat maliyetlerinin yatay seyri ve TCMB ile kurulan swap kanalının artık geçerli olmaması nedeniyle farklı kalemler üzerinde de göreceğiz.

v. İhracat ağırlıklı çalışan ya da gelirleri YP olan tarafta ise liranın reel bazda değerli kalmaya devam etmesi karlılık üzerindeki etkisini koruyor. Keza Avrupa’daki zayıflık yıl başlangıcındaki öngörülen düşüklükte olmasa da yine de geçerli oluyor. Bu aşamada, ECB’nin faiz indirimleri ihracatçı kesim açısından yakından izleniyor ve son çeyrek için biraz daha umutlanılmasına imkân tanıyor.

vi. Global piyasalarda işlem gören ve üretim aşamalarında girdi maliyeti konumunda olan emtia fiyatlarındaki geri çekilme ve içeride kur seviyelerindeki yavaş hareket, maliyet baskılarının çok daha dengeli oluşumuna katkı sağlıyor.”

Deniz Yatırım, bankacık tarafında; net kar rakamının bir önceki döneme göre %21 ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %48 daralmasını bekliyor. Kamu bankalarının düşük bazdan ötürü yıllık bazda daha sınırlı bir kar daralması sergilemesini bekledikleri bu dönemde, özel bankaların net kar rakamının ise yıllık bazda %52 daralmasını öngörüyor. Çeyreksel bazda ise özel bankalarda %25, kamu bankalarında ise %3 net kar daralması tahmininde bulunan Deniz Yatırım, Sektör genelinde özsermaye karlılığı %16,0 ile 3Ç23’e göre 24 puan kadar daralırken, 2Ç24’e göre ise 5 puan kadar gerileyebileceğini tahmin etti.

Raporda, bu dönemin bilanço tarafında ön plana çıkan dinamikleri ise; “i) TL kredilerdeki büyümenin ~%6,0 çeyreksel artış ile bir önceki döneme göre sınırlı bir toparlama sergilemiş olması, ii) YP kredilerde büyümenin çeyreksel bazda %8,0 artış ile önceki döneme göre kısmen yavaşlamış olması, iii) TL mevduat büyümesinin %8,4 olarak gerçekleşmiş olması, iv) TL tarafta mevduatın krediye dönüşüm oranının önceki çeyreğe göre 2 puan kadar gerileyerek %84 olarak gerçekleşmesi, v) aktif kalitesinde tolore edilebilir bir zayıflama ile karşılık oranının 4 puan kadar gerilemiş olması” şeklinde sıraladı.

Karlılık tarafında yüksek seyreden TL mevduat maliyetlerine rağmen kredi fiyatlamasının da yukarı seyri ve swap giderlerinin gerilemiş olması nedeniyle, swap ile düzeltilmiş net faiz marjı sınırlı bir toparlanmanın sergilenebileceğini vurgulayan Deniz Yatırım, “Her ne kadar yeni açılan kredilere uygulanan faiz oranı TL mevduat faiz oranına kıyasla biraz daha hızlı artmış olsa da kredi büyümesinin düşük seyri ve yeniden fiyatlama etkisinin yılın son çeyreğinde daha belirgin gerçekleşecek olmasından ötürü 3Ç24’te marj toparlanması daha sınırlı bir seviyede kalmıştır. TÜFE’ye endeksli bonoların katkısı ise bir önceki dönemin çok hafif üzerinde beklenebilir. Komisyon gelirlerindeki artış oranında yavaşlama bekliyor olmamıza rağmen, komisyon gelirlerinin operasyonel giderleri karşılama oranında ise belirgin bir geri çekilme beklemiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

https://news-files.foreks.com/attachment/1729254429792_DenizYatrmStratejiveAratrma324BeklentiRaporu7954.pdf

-ÜNLÜ & Co / DAHA 3.Çeyrek Finansal Sonuç Tahminleri

ÜNLÜ & Co, 21 Ekim 2024 tarihli “3.Çeyrek 2024 Beklentileri Raporu”nda; finans dışı net karında bir önceki çeyreğe göre yüzde 19 net kar artışı beklediğini dile getirdi.

Bankacılık sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48’lik net kar kaybı tahmininde bulunan ÜNLÜ & Co, çeyreksel bazda ise yüzde 21 oranında daralma öngörüsünde bulundu.

https://news-files.foreks.com/attachment/1729496686205_UnluCoEarningsPreview3Q241.pdf

-Ziraat Yatırım 3. Çeyrek Bankacılık Finansal Sonuç Tahminleri

Ziraat Yatırım’ın, 21 Ekim 2024 tarihli “3Ç2024 Bankacılık Sektörü Kar Tahminleri Raporu”na göre, 2024 yılının 3. çeyreğinde takibindeki bankaların toplam karlarının bir önceki çeyreğe göre %24,7 oranında azalarak 51,8 milyar TL’ye gerileyeceğini öngörüyor. Söz konusu kar rakamı, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %50 oranında düşüşe işaret ediyor.

https://news-files.foreks.com/attachment/1729497077744_32024BankaclkSektrKarTahminleri1.pdf

-Bankacılık Sektörü 3. Çeyrek Finansal Sonuç Tahminleri(Şeker Yatırım)

Şeker Yatırım, 21 Ekim 2024 tarihli “3Ç24 Bankalar Kar Beklentileri Raporu”nda, takip ettikleri bankalar için 2Ç24’deki %13 seviyesindeki kar daralmasını takiben 3Ç24’de çeyreksel bazda %22, yıllık bazda ise %48 kar daralması beklediğini kaydetti. Özel mevduat bankalarında çeyreksel %26 kar daralması, kamu mevduat bankalarında ise %1 kar artışı öngören Şeker Yatırım, yatırımcıların öncelikli olarak; aktif kalitesindeki belirgin bozulmanın etkisi, marjlardaki iyileşme ve bankaların 2024 bütçe beklentilerine ilişkin olası revizyonlara odaklanmalarını bekliyor.

Kurum, çeyreğin öne çıkan başlıklarını ise şöyle sıraladı;

“1) TL kredi büyümesinde toparlanma ve %5,7 çeyreksel artış, YP kredilerde yavaşlama,

2) Net faiz marjında (düzeltilmiş) 90 baz puan iyileşme, TL kredi-mevduat makasında toparlanma,

3) Ücret ve komisyon gelirleri artış hızında yavaşlama,

4) Swap fonlama maliyetlerinde sert %55 düşüş, Tüfe endeksli kağıt getirilerinde sınırlı artış (+%3),

5) 2Ç24’deki 45,2 milyar TL ticara zarar karşılık 3Ç24’de 2,8 milyar TL ticari zarar,

6) Kredi riski maliyetinde (net) sert artış, aktif kalitesinde bozulma,

7) Faaliyet giderlerinde yüksek artış (Çeyreksel: %13),

8) İştirak gelirlerinde sert gerileme (Çeyreksel: -%27), efektif vergi oranında artış.”

https://news-files.foreks.com/attachment/1729517646186_seker-yatirim-bankalar-3c24-kar-beklentileri-analiz-raporu.pdf

-TEB Yatırım 3.Çeyrek Bilanço Beklentileri

TEB Yatırım 22 Ekim tarihli “3. Çeyrek Finansal Sonuç Tahminleri Raporu”nda, swap maliyetiyle düzeltilmiş net faiz gelirlerinde 3Ç’de 2Ç’ye göre bir toparlanma beklediklerini, bununla birlikte artan kredi risk maliyetleri ve faaliyet giderleri nedeniyle çekirdek bankacılık gelirlerindeki düzelmenin net kara yansıyamayacağını düşündüklerini kaydetti.

Tüm bankalarda bu çeyrekte yıllık bazda kar daralması yaşanacağını hesaplayan TEB Yatırım, kapsamındaki 5 başka özelinde net karların yıllık bazda %49, çeyreklik bazda ise %21 düşüş kaydedeceğini, daralmanın en düşük GARAN (IS:GARAN)’da en yüksek YKBNK’da olacağını tahmin etti.

https://news-files.foreks.com/attachment/1729591t596735_91ed2e7b94e442bcb29a12a8a8b6045bDisseminationtime20241022at1032TRT1.pdf

– FOREKS HABER BİLANÇO EXCEL TABLOSU

Borsa İstanbul’da İşlem Gören Bazı Şirket ve Bankaların 2024 Yılı 3.Çeyrek Kar/Zarar Tahminleri Anket Sonuç Tablosunu indirmek için:

https://news-files.foreks.com/attachment/1729598506559_BLANO20243QFFinansYayn.xlsx

Borsa İstanbul’da İşlem Gören Diğer Şirketlerin Finansal Sonuçlarını Açıklama Tarihleri için:

Borsa İstanbul’da Bazı Şirket ve Bankaların 3.Çeyrek Bilançolarını Olası Açıklama Tarihleri – Foreks

merkez-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerçek ve kaliteli istanbul eskort bayanları
Başa dön tuşu
kurtköy escort
esenyurt escort
beylikdüzü escort